Як вибрати компанію з продажу та встановлення вікон?

Як вибрати компанію з продажу та встановлення вікон?

Етапи та акценти при виборі вікон.

Досить часто клієнти самостійно вибирають собі вікна. Такий вибір не завжди задовольняє, в кінцевому підсумку, замість позитивних емоцій від придбання товару і поліпшення своїх побутових умов і комфорту, клієнт отримує головний біль і купу негативу, який не завжди вдається усунути.

Я пропоную вибирати не вікна, а компанію, яка візьме на себе турботи про поліпшення Вашого побуту, а Вам залишається тільки вибрати дизайн вікон і різні приємні дрібниці, які, надалі, будуть приносити Вам тільки додаткове задоволення.

Ви вирішили поміняти вікна у себе в квартирі. З чого почати?
І так:

Крок 1. Як правило, все починається з вічного двигуна торгівлі - реклами

Газетні видання рясніють від оголошень «Вікна під ключ», «Вікна, двері» і т.д. і т.п. Озброївшись ручкою, відзначаємо рекламу тих компаній, які нас з якихось причин зацікавили:

ціна.
Не рекомендую звертати увагу на низькі ціни (типу 900 грн. За вікно 1300 * 1400 під ключ, або ще дешевше), т.к. це «замануха» з метою привернути до себе увагу - при повному розрахунку ціна зросте дуже суттєво, що вже спочатку викличе неприязнь до даної компанії.

назва профільного бренду.
Вікна виготовляються з ПВХ профілю, а продавці профілю досить багато коштів витрачають на рекламу свого товару - білл-борди, транспорт, реклама на ТБ і радіо. В цьому випадку можливі різні варіанти, т.к. Ви купуєте готовий виріб, а не шестиметрові палки ПВХ-профілю.

рекламний блок такого розміру, в якому не доводиться читати написане під мікроскопом, в якому вказаний завод-виробник, назва компанії, не тільки телефон а й адреса офісу.
Як правило, якісну рекламу може собі дозволити компанія, у якої бізнес іде добре, що вже важливо при початковому виборі потенційного виконавця Вашого замовлення.

Після певного часу, проведеного за вивченням газетний оголошень, Ви для себе визначили кілька контактів, за якими готові дзвонити.

Крок 2 Телефонний дзвінок

Як на придорожньому камені написи:

Ліворуч підеш - смерть знайдеш,
Направо підеш - коня втратиш,
Прямо підеш - щастя знайдеш ...

Так і в телефонному дзвінку можливі три варіанти:

  • ніхто не бере трубку;
  • зайнято;
  • Вам відповіли.

Якщо ніхто не бере трубку, то не варто більше витрачати свій час і намагатися додзвонитися - компанія, яка витрачає гроші на рекламу і не може або не хоче отримувати перші дивіденди від реклами у вигляді телефонних дзвінків Вам не підходить. Можливо, таке ж ставлення до роботи буде і надалі.

Зайнято - не найгірший випадок, якщо тільки менеджер не засів на службовий телефон і не обговорює з друзями підсумки першої половини Чемпіонату України, погоду, Податковий кодекс і т.д. Хоча, можливий варіант спілкування з таким же потенційним клієнтом. Відкладемо дзвінок по цьому телефону на потім.

Вам відповіли - пора отримати хоч якусь первинну інформацію по цікавить Вас питанню: «Мене цікавлять вікна».

Якщо на Ваш дзвінок Ви почули в трубку: «Добрий день, компанія« ...... », мене звати ..., слухаю Вас», значить керівництво компанії або не пошкодувало грошей і направило своїх співробітників на тренінг «Як спілкуватися з клієнтом», або самостійно займається навчанням своїх співробітників, або співробітник займається самоосвітою. Всі ці три випадки мають право на життя. І це краще, ніж Ви б почули традиційна відповідь як по домашньому телефону «Аллі» або «Так».

Для себе Ви повинні відразу зрозуміти - вікна по телефону не купують, а от продати можуть.

По телефону Ви можете скласти для себе первинну думку про компанію, з якою Ви збираєтеся пов'язати свою долю на час до установки вікон і на подальший термін гарантії. Якщо в бесіді з Вами по телефону менеджер коротко розповів про свою компанію, заводі-виробнику, поцікавився, на якому поверсі Ви живете, галасливий Чи район, куди виходять вікна, залежно від того, що Ви йому відповіли, запропонував, на його думку, оптимальний варіант, озвучив приблизну ціну Вашого замовлення і запропонував відвідати офіс для подальшої співпраці, при цьому згадав, що в офісі він зможе Вам показати зразки продукції і запропонувати ще кілька варіантів Ваших передбачуваних до виготовлення вікон, то можна з великою часткою впевненості вважати, що Вам варто відвідати цей офіс.

Якщо ж на Ваше запитання з приводу замовлення вікон відразу сказали, що стандартне вікно буде коштувати, наприклад, 1200 грн. з установкою - то не варто пов'язувати свою долю з цією компанією.

Крок 3 Відвідування офісу

Як правило, поважають себе компанії з продажу металопластикових вікон, розташовують свої офіси на першому поверсі будівель. Зовсім не обов'язково, що офіс буде розташований в самому центрі мегаполісу (це і досить накладно), але і на відшибі (так, що з собаками не знайдеш) - теж не варіант. Багато компаній відкривають свої офіси в спальних районах - ближче до потенційного покупця або на досить прохідних, але не центральних вулицях міста - і під'їхати зручно, і ціна оренди вменяемая (якщо приміщення не власне).

Ну, так от, Ви досить швидко знайшли вулицю і підійшли до будівлі, в якій розташований офіс компанії. Важливим атрибутом буде якісна світлова вивіска, розташована на будівлі, на якій буде назва компанії та сфера її діяльності: «Вікна, двері, вітражі».

В ідеалі, вхід в офіс може прикрашати красива металопластикові двері з офісною ручкою і доводчиком - це вже певний рівень компанії, але якщо цього немає - не біда, якщо приміщення орендоване, а орендодавець не хоче поставити такі двері в рахунок оренди - самим віконникам така розкіш досить витратна в орендованому приміщенні.

Ви заходите в офіс, Вас привітно зустрічає менеджер, пропонує присісти, Ви сідаєте і з цікавістю оглядають навколо себе. В офісі чисто, менеджер сидить за столом, на якому стоїть комп'ютер, принтер, вздовж стіни розташовані виставкові зразки (бажано кілька вікон - біле, кольорове і який-небудь нестандарт, типу арки). Вам вже приємно знаходитися в такій обстановці, Ви починаєте відчувати себе в своїй тарілці і можете приступати до подальшого діалогу.

Для отримання щодо точної інформації з Вашого питання менеджер попросить Вас сказати йому орієнтовні розміри Ваших вікон, поверх, куди дивляться вікна (північ, південь, схід або захід) і Ваші побажання щодо кольору профілю, підвіконь, відливів, склопакетів. Після того, як Ви йому озвучили все те, що він хотів від Вас почути, менеджер запропонує Вам:

Кілька видів профілів

Сьогодні жодна торгує компанія не продає вікна з однієї профільної системи, мінімум дві - трикамерна і пятикамерна. Обидві вони мають право на життя, в п'ятикамерну систему можна поставити більш широкий склопакет, і по теплозахисних характеристиками вона трохи краще трикамерною буде, але - стандартний трикамерний профіль - теж не найгірший варіант (якщо Ви обмежені у фінансах) - адже його теплозахисні характеристики все одно перевершують практично будь склопакет, а максимальні тепловтрати йдуть саме через нього, т.к. склопакет становить більшу частину Вашого вікна. Що стосується назви самого профілю, з якого будуть зроблені Ваші вікна - в Україні продаються порядку 10-15 німецьких брендів, з яких далеко не всі виробляються в Німеччині, є польські профілі, турецькі, інших країн Євросоюзу, китайські й українські. З будь-якого з перерахованих вище профілів можна зробити як хороше вікно, так і погане. Якщо профіль відповідає вимогам ГОСТу та ДСТУ, то країна-батько цього профілю вже не так важлива, хоча деяким приємно тішити себе думкою, що він поставив «справжнього« німця »». Ось тільки не завжди «німець» буває справжнім. Але це вже на совісті продавця - сказати Вам правду про походження профілю або обдурити.

Армування

Армування - вставка в профіль з оцинкованого металу, яка виконує теж важливу роль - зменшує лінійне розширення профілю при його нагріванні, перешкоджає прогину вікна при впливі на нього вітрових навантажень. Як правило, при розрахунку Вашого вікна в «Інженерної програмі розрахунку вікон», враховується вітрове навантаження і закладається армування необхідної товщини і форми, хоча деякі компанії на цьому економлять і ставлять більш тонке армування, ніж належить.

Варто на цьому, при замовленні, акцентувати увагу менеджера? Так, з потрібним армуванням Ваше вікно буде коштувати дорожче гривень на 20-30, але воно того варто.

Склопакет

Склопакет - частина вікна не менш важлива, ніж всі інші його складові.

За сьогоднішнім вимогам, що пред'являються до вікон, склопакет з двома звичайними стеклами 4 * 16 * 4 не відповідає цим вимогам. Ви, звичайно, можете наполягти, на такому склопакеті (заощадивши при цьому відносно невелика кількість «грошових знаків») і Вам його зроблять, попередньо взявши з Вас розписку, що Ви попереджені про невідповідність даного склопакета ДСТУ і можливу появу конденсату з боку кімнати в холодну пору року. Так що краще не створювати собі спочатку проблему, а замовити хоча б однокамерний склопакет з енергозберігаючим склом.

У разі індивідуального опалення вашої квартири тлумачний менеджер порадить Вам вже двокамерний пакет з одним енергозберігаючим склом, що дозволить значно економити при користуванні енергоресурсами, а при існуючих цінах на газ, Ви досить швидко компенсуєте собі початкові витрати на енергозберігаючий склопакет. Та й взагалі, сьогодні на ринку досить великий вибір склопакетів, які можуть задовольнити найвишуканіші смаки і запити замовника.

Фурнітура

Фурнітура - теж дуже важлива деталь Вашого вікна, адже від її роботи залежить притиск стулки, тобто відсутність поддуваніе, додаткові опції типу мікрощілинного або позиційного провітрювання, протизламні функції і взагалі все те, що пов'язано з відкриванням вікна.

На нашому ринку присутні як фурнітури з давньою, добре зарекомендувала себе історією, так і досить нові в плані виходу на ринок України, які теж можуть скласти певну конкуренцію брендової продукції. Як правило, це турецькі фурнітури, досить непоганої якості, от тільки не завжди Вам зможуть запропонувати додатковий набір необхідних опцій.

Порада - не економте на фурнітурі. Вам доведеться каждодневно користуватися вікнами (відкривати, закривати, провітрювати) і в цьому допоможе тільки якісна фурнітура, яка розрахована на велику кількість циклів відкривання-закривання, при виробництві якої використовується якісний метал з антиокислювальним покриттям, яка проходить перевірку в найвимогливіших лабораторіях.

Підвіконня

Підвіконня - той елемент вікна, який завжди стоїть перпендикулярно вікну (у відмінності від відливу, який і розташований зовні і нахилений вниз для забезпечення безперешкодного зливу води при дощі). Підвіконня бувають матові і глянсові. Це вже на любителя. Хто любить глянець - повинен розуміти, що найменша порошинка або подряпина на глянсовому підвіконні буде кидатися в очі, але якщо за ним щодня доглядати, то таке підвіконня буде завжди радувати своїм блиском. Матові - більш демократичні, не настільки вимогливі до себе. Так що тут вже Вибір тільки за Вами. Тільки не замовляйте дуже широкі підвіконня, які перекриють всю батарею по ширині, в цьому випадку велика ймовірність запотівання вікна. Якщо все ж Ви захотіли широке підвіконня, то обговоріть, щоб Вам врізали в нього повітровідвідні решітки (для вільного підходу теплого повітря до вікна).

Так само попросіть показати Вам сертифікат на продукцію, що випускається, можливо Вам покажуть фотографії об'єктів, на яких стоять вікна даної компанії, поцікавтеся, чи є сайт у компанії, на якому Ви зможете для себе отримати додаткову інформацію. Почитайте зразок договору, який повинен відповідати певним вимогам господарського та цивільного кодексів.

Коли Ви пройшли попередні кроки на зустріч Вашим майбутнім вікнам, пора приступати до більш серйозних дій:

Крок 4. Замір і укладення договору

Новостройка
новобудова
Світлана Манькут для OKNA.ua
Новобудова м. Київ


Замір - одне з основних дій, пов'язаних із заміною вікон. Адже вікно повинно бути саме потрібного розміру, а не більше або не менш необхідного. Попередньо обумовивши час заміру, підготуйтеся до цього заходу - звільніть підвіконня від квітів, т.к. вікна доведеться відкривати (практично завжди вікна міряють і зовні), звільніть підхід до вікна (якщо там стоїть тумбочка з телевізором або диван). Зрозумійте правильно, заміряє - це не робітник з переносу горщиків з квітами або відсунення диванів, він, звичайно, виконає і цю роботу, тільки це відніме достатньо часу не тільки у нього, але і у Вас. Якщо для Вас цей час не критично, то у більшості серйозних компаній, час зморщок розписано по хвилинах. Це не означає, що він ураганом пронесеться повз Ваших вікон, а й звільняти вікна для забезпечення підходу до них - занадто дороге задоволення. Час - гроші. Постарайтеся не заважати заміряє під час зняття розмірів - всі ми люди, і коли нас відволікають під час роботи, ми схильні до скоєння помилок.

Заміри зняті, прийшло Ваш час попрацювати на себе - обумовлюйте конфігурацію вікон, балконних дверей, ширину підвіконь і відливів. Запам'ятайте, що на кресленнях вікна малюються «видом зсередини» і відкриванням усередину. Попросіть, щоб Вам показали, з якого боку відкривається вікна буде ручка, а з якої - петлі. Не соромтеся задавати такі питання - адже Ви не професіонал і Вам це абсолютно пробачити. Краще зайвий раз перепитати або уточнити, ніж потім жити з вікном, що відкривається не в ту сторону. Запам'ятайте - за розміри виробів відповідає заміряє, а от за сторони відкривання (конфігурацію) - Ви. Там же, при вимірі, вкажіть Ваші побажання з приводу склопакета і не посоромилися запитати, може заміряє Вам щось порадить, що менеджер в салоні міг і упустити. Як правило, той, що заміряє - достатньо кваліфікований фахівець і може підказати, що-небудь путнє.

Ну ось, завмер завершений, заміряє поїхав, а Ви чекаєте, не дочекаєтеся, коли Вам зателефонує менеджер і оголосить вартість Вашого замовлення.

Дзвінок: «Добрий день, Вас турбує компанія« ...... ». Ваше замовлення з установкою коштуватиме ХХХ грн. Якщо Вас влаштовує, під'їжджайте в будь-який зручний для Вас час для укладення договору ».

Ви приїхали укладати договір. Обов'язково зверніть увагу, що в договорі повинні бути відображені наступні моменти:

  • дані замовника і виконавця;
  • сума договору;
  • термін виконання договору;
  • штрафні санкції за порушення строків;
  • якщо передоплата не 100%, то на якому етапі вноситься доплата і штрафні санкції за несвоєчасне внесення доплати (це нормально, адже Ви теж берете на себе виконання зобов'язань по оплаті);
  • гарантійні зобов'язання;
  • відповідність реалізованої продукції ДСТУ;
  • місце установки;
  • печатка і підпис директора компанії або особи на те уповноваженого;
  • додаток до договору, в якому відображені: конфігурація і розміри вікон, ширина відливів і підвіконь, профіль, фурнітура, склопакет, наявність москітних сіток, інших додаткових елементів і т.д.

Додаток теж підписується обома сторонами.

Обов'язково вимагайте квитанцію про оплату або чек. Факт оплати повинен бути документально підтверджений. У разі, будь-яких неприємностей, це один з обов'язкових документів для звернення до Товариство по захисту прав споживачів або до суду.

От і все! Паперово-грошова частина проекту закінчена. Залишається чекати призначеного дня монтажу.

Крок 5 Монтаж

Новостройка
новобудова
Світлана Манькут для OKNA.ua
Новобудова м. Київ


До монтажу варто серйозно підготуватися не тільки монтажної бригаді, а й господарям квартири. Звільнити підхід до вікон. Скрутити килими. Меблі накрити плівкою. Бажано підлогове простір перед вікном прикрити картоном. Приготувати мішки для сміття, віник і совок. Як правило, монтажники після себе наводять відносний порядок - зберуть сміття в мішки і підметуть. Підлоги мити не будуть і пил витирати теж - ці турботи після монтажу Вам доведеться взяти на себе.

Ну, от і свершилось. Вікна занесені в квартиру, розміри вікон перевірені бригадиром на відповідність проемам (а то, не дай бог, нове вікно більше або менше запланованого, адже помилка можлива, а старе вже видалили і поламали), починається демонтаж старих вікон.

Будьте готові до того, що частково можуть відпасти старі укоси. Найчастіше таке трапляється в цегляних будинках. Якщо це сталося - не турбуйтеся і не кричіть на монтажників - вони самі цього не хотіли, що їм за задоволення тягати додатковий будівельне сміття.

Вікна вставлені в прорізи, закріплені монтажними пластинами або анкер-дюбелями, по периметру задута піна (взимку застосовується спеціальна «зимова піна» з температурним порогом до -15 градусів Цельсія). Якщо отвір, в який вставляється вікно, рівний, то додатково рекомендується використовувати парогидроізоляційні матеріали.

Встановлені підвіконня, прикручені відливи, поставлені і зняті москітні сітки (якщо це зима, то вони Вам знадобляться тільки навесні, якщо ж пору року має на увазі під собою присутність літаючих комах, то потерпіть трохи). Після виконання робіт з установки вікон Вам запропонують підписати «Акт виконаних робіт». Не поспішайте його підписувати, огляньте з бригадиром монтажної бригади всі вікна на предмет ушкоджень профілю, тріщин склопакетів, правильної і повної роботи фурнітури, прилягання москітних сіток до профілю. Якщо все в порядку - підписуйте, якщо в чомусь проблема - вкажіть її і поцікавтеся, коли вона буде усунена.

Робота вважається виконаною і починається гарантійний термін з моменту підписання "Акту виконаних робіт" без зауважень.
На наступний день, коли піна повністю полімерізіруется, Ви спокійно можете відкривати вікна і користуватися ними в повному обсязі. Також можна буде займатися укосами. В даному питанні вибір тільки за Вами - штукатурка, гіпсокартон або пластик.

Але це вже зовсім інша історія. Успіхів у Вашій нелегкій виборі.

Автор: Кесслер Олег Ігорович 
Власник Віконний консалтинг

джерело: http://okna.ua/library/art-kak_vybrat_kompaniu_po_prodazhe_i