Дверні доводчики: принципи роботи та експлуатації

Дверні доводчики: принципи роботи та експлуатації

Доводчик — один з найбільш поширених елементів дверної фурнітури, з роботою якого кожен з нас стикається кожного дня. Довговічність роботи доводчика найчастіше залежить від того, наскільки він правильно підібраний для конкретних дверей. Вибираючи доводчик, необхідно брати до уваги основні фактори, що впливають на його роботу. У даній статті розглянуті принципи роботи доводчиків, докладно описані можливі регулювання і додаткові опції, і найголовніше - акцентовано увагу на критеріях правильного підбору доводчика.

Класифікація та принцип роботи

   Принцип дії дверних доводчиків заснований на накопиченні енергії в зжатій пружині і використанні цієї енергії для зачинення дверей.

   Управління закриттям здійснюється за допомогою гідравлічної системи - рідина нестискається, тому всі регулювання можна здійснити гранично точно.

   Доводчики за місцем установки поділяються на доводчики верхнього розташування і підлогові. За принципом роботи діляться на дві групи: доводчики з шестеренно-рейковою передачею і доводчики з кулачковим валом.

   Доводчики з шестеренно-рейковою передачею, так звані класичні , переважно комплектуються важелевою тягою, так як кінематика (рух) такої тяги добре узгоджується з лінійним зусиллям доводчика і робить відкривання дверей зручним . При відкриванні дверей з таким доводчиком зусилля передається через складаний важіль на зубчасте колесо, яке повертається і через зубчасту рейку призводить в поступальний рух поршень, з'єднаний з пружиною, де накопичується енергія для подальшого закривання дверей .При закриванні пружина розпрямляється і повертає накопичену енергію в зворотній послідовності. Швидкість закривання дверей в різних фазах регулюється кількістю перекачувань по каналах в тілі доводчика рідини, яке регулюється клапанами.

   Доводчики з кулачковим валом відрізняються тим, що передача зусилля від тяги до пружини здійснюється через ролик і кулачковий вал, з'єднаний з шпинделем . При повороті кулачка ролик, з'єднаний з поршнем, котиться по поверхні кулачка і стискає пружину, при цьому гідравлічна система аналогічна попередньому типу. Таке ускладнення задумано для того, щоб формою кулачка задавати найбільш комфортне в кожному положенні стулки зусилля на шпиндель. Тому на відміну від доводчиків з шестернею-рейкою, де зусилля на шпинделі лінійно, доводчики з кулачковим валом більш ергономічні (зручніші у використанні). У зв'язку з цим такі доводчики комплектуються більш зручними і вандалостійкими тягами зі змінним каналом - установка такої тяги не призводить до спотворення характеру зусилля, як це відбувається у доводчиків класичної конструкції.

Підбір доводчика

   Максимальний момент, що передається на стулку ( загальновживане - сила пружини, або зусилля закривання доводчика), - основний параметр, по якому відбувається вибір доводчика, для зручності розбитий на класи.

Найбільш поширена класифікація у відповідності з європейськими нормами (EN) від EN 1 до EN 7. Зручність експлуатації і одночасно надійність закривання дверей багато в чому залежать від правильного вибору значення EN, виходячи з типу, ширини і маси стулки. Для підбору типорозміру доводчика EN передбачає параметри стулки, представлені в таблиці.

 

 Таблиця підбору типорозміру доводчика по EN


   Складність, однак, полягає в тому, що в цій таблиці вказані максимальні значення ширини та маси дверей для конкуруючого типорозміру EN. Хочеться зауважити, що при встановленні доводчика, наприклад, на більш вузькі двері, її маса для конкретного значення EN може бути більше, ніж в нормативі. Тому на практиці зручніше користуватися представленою нижче діаграмою залежності класу від ширини і маси дверей. 

   Якщо розмір і маса дверей знаходяться на кордоні двох типорозмірів, потрібно вибирати доводчик більшої потужності. При надмірно високих і / або важких дверях , умовах сильного вітру і / або перепадах тиску , а також при інших, створюючих перешкоди факторах, повинен вибиратися більший по зусиллю доводчик. 

   Регулювання і додаткові опції доводчика

  1.  Момент на стулці ( «зусилля пружини»).

 Може бути або фіксованованим, або регулюватися одним з трьох способів, або їх комбінації:

 - зміщенням доводчика щодо петель (зміна плеча прикладання зусилля);

 - поворотом вузла кріплення важеля (зміна плеча прикладання зусилля);

 - попередніми стисненням пружини за допомогою гвинта (зміна зусилля на шпинделі).

   

   Якщо значення зусилля вказані через тире (наприклад, EN 2-4),регулювання здійснюється плавно в межах зазначеного діапазону (Від 2 до 4). Якщо цифри вказані через дробову риску (EN 2/3/4), значить типорозмір доводчика встановлюється на вказані значення поступово.

  2.  Швидкість закривання дверей . У доводчиках застосована гідравлічна система для точного контролю швидкості закривання дверей. При русі поршня всередині тіла доводчика гідравлічна рідина перекачується з однієї порожнини в іншу. При відкриванні дверей клапан в кінці поршня відкривається, і рідина перетікає вільно  створюючи мінімум опору відкриванню.

   При закриванні дверей клапан закривається, і рідина перетікає по каналах в тілі доводчика. Канали забезпечені дозуючими гвинтами, за допомогою яких можна контролювати ( зменшувати або збільшувати ) потік масла, а отже, швидкість закривання дверей. В нормальних умовах необхідно встановлювати швидкість закривання так, щоб двері закривалися приблизно за 5 секунд. При різких змінах температури необхідно коригувати налаштування гвинтів, так як в'язкість рідини змінюється.

    Не допускається закривання дверей вручну, так як тиск рідини всередині доводчика зростає вище допустимих меж, що призводить до пошкодження ущільнень і виходу доводчика з ладу. Варто звернути особливу увагу, що зусилля на стулці не залежить від швидкості закривання дверей. Будь-який сучасний доводчик має як мінімум 2 гвинта регулювання швидкості руху двері в двох кутових діапазонах ( швидкість закривання стулки і швидкість кінцевого прижиму ).

  3. Амортизатор відкривання ( Back Check ). Дане регулювання призначена для безпечного функціонування дверей при сильних поривах вітру або різкому відкриванні дверей. Така функція демпфірування відкривання може бути регульованою ( гідравлічною), або фіксованою (частіше механічною).

  4. Фіксація дверей у відкритому положенні ( Hold Open ). Дана функція дозволяє утримувати двері на заданому куті відкривання . Найпопулярніший спосіб досягнення цієї функції - механічна фіксація в тязі доводчика . Також може здійснюватися за допомогою гідравліки .

  5. Затримка закривання дверей ( Delayed Action ). Ця функція часто потрібно при комфортному використанні дверей в лікарнях, на спортивних об'єктах, в торгових центрах. При відкриванні більше певного кута, двері закриваються не відразу, забезпечуючи комфортні переміщення великогабаритних предметів. Регулюється в широкому діапазоні гідравлічним гвинтом.

   Правильний вибір і настройка доводчика допомагають продовжити його ресурс і зробити двері дійсно зручними в користуванні.

 

ДО ВАШОЇ УВАГИ ТМ "EPSILON" ПРОПОНУЄ ТАКІ ВИДИ ДОВОДЧИКІВ:


Дверний доводчик G - U OTS 210 ( Німеччина) - низькопрофільний доводчик з можливістю установки ковзної тяги і опцією фіксації.

Доводчик верхнього монтажу для стулок внутрішніх дверей із середньою і високою інтенсивністю відкривання, шириною до 1100 мм і вагою до 100 кг. Комплектується колінною(важелем) тягою без фіксації. Швидкість закривання регулюється гвинтом з гідравлічною амортизацією. Зусилля закривання регулюється перестановкою осі коліна в кронштейні. Сили закривання: 2 EN ( ширина стулки до 850 мм ), 3 EN ( ширина стулки до 950 мм ), 4 EN ( ширина стулки до 1100 мм ). Максимальний кут відкривання становить 180 °.

   Застосування :

 •  Для верхнього монтажу.

 • Для внутрішніх дверей - алюмінієвих, металопластикових, дерев'яних і т.д.

 • Встановлюється як на дверну коробку , так і на стулку.

 

 

Дверний доводчик DORMA TS 68 (Німеччина) - ідеальне бюджетне рішення.

Доводчик TS68 — економічна розробка фірми DORMA. Його можна використовувати на будь-яких типах дверей. Монтується без монтажної пластини швидко та просто. Налаштування зусилля, закривання на розміри дверей виконується за допомогою важеля та зміни монтажних розмірів.

  

Переваги:

  Для продавців:

 - Недороге вирішення для стандартних дверей;

 - Одна модель для всіх видів монтажу.

   Для монтажників:

 - Підходить для лівих та правих дверей;

 - Простий та швидкий монтаж;

 - Оптимальне закріплення на будь яких дверних конструкціях без монтажної пластини;

   Для користувачів:

 - Стабільний та практично незалежний від температури процес закриття;

 - Оптимальне виставлення швидкості та надійність закриття завдяки двом регулюючим клапанам.

 

  • Легендарний доводчик DORMA на службі десятиліть ( виробництво з 1968 року )
  • Доступна ціна
  • Універсальне рішення для більшості дверей - зусилля EN 2/3/4
  • Дві незалежно регульовані швидкості закривання
  • Важіль з надійним шарнірним з'єднанням
  • Для дверей до 120 кг (при ширині полотна 900мм)
  • Працює при температурі до -30 ° С
  • Кольори : білий (RAL9016) , сріблястий , коричневий , золотий
  • Багаторівнева система контролю якості є строгим правилом , що лежить в основі сімейного бізнесу компанії DORMA c 1908 року

 
 Нові дверні доводчики MAXBAR 200 (Німеччина) з універсальними  компактними габаритами.

 Доводчик Maxbar 200 ВЕРХНЬОГО РОЗТАШУВАННЯ з важільної тягою.


 Галузь застосування:

 - для дверей з упором ;

 - для дверей з лівим і правим упором без перестановки ;

 - ширина стулок до 1250 мм ;

 - для дверей вагою до 100 кг при ширині стулки до 1250 мм ;

 - для дверей вагою до 150 кг при ширині стулки до 1000 мм .

Технічні характеристики:

 - вибіркова величина сил закривання EN2 / 4 / 5 шляхом зміщеного монтажу ;

 - фіксоване демпфірування відкриття ;

 - регульована швидкість закриття ;

 - регульований спереду ( TS 2000 V BC ) 180 ° -15 ° гідравлічний кінцевий

 - дохлоп в останньому 15 ° -0 ° секторі закривання ;

 - діапазон робочих температур від -35 ° С до + 55 ° С ;

 - розміри доводчика 226х60х48 мм . переваги

Переваги :

 - регульована швидкість закриття ;

 - простий монтаж доводчика

 - діапазон робочих температур від -35 до + 55 ° С

 - європейська сертифікація для застосування на вогнестійких дверях