Хто найголовніший у «рекомендаційному маркетингу»?

Хто найголовніший у «рекомендаційному маркетингу»?

Благополуччя віконної компанії в рівній мірі залежить від менеджера з продажу та від монтажників. Правильна робота цих ланок - міцна основа виразу «Віконна компанія - задоволений клієнт».

Коли мова йде про продажі, то відразу на розум приходять такі моменти, на які звертають увагу практично всі керівники віконних компаній:

  • реклама;
  • офіс;
  • виставкові зразки;
  • менеджер з продажу;
  • комерційну пропозицію і ще багато всього, що допомагає чи може допомогти продавати.

При цьому, на всі вище перераховані пункти виділяються досить чималі фінансові ресурси. Ніби все зрозуміло: треба залучити покупця, показати «обличчя товару», менеджер повинен «правильно себе продати», записати потенційного клієнта на замір, після чого укласти договір, прийняти гроші за замовлення. А що ж далі, запитаєте ви? А далі клієнт чекає, поки у нього в квартирі або в будинку станеться монтаж довгоочікуваних вікон.

І ось довгоочікуваний монтаж, який може пройди за двома можливими варіантами.

Варіант 1. Вирвані з «м'ясом» старі вікна. Бадьоро копошаться у віконному прорізі, смачно покурюючи і поширюючи аромати вчорашнього свята, монтажники. Цитата бригадира «Піна - теж кріпильний матеріал» відразу дає зрозуміти, що замовнику дійсно «пощастило». Ну, загалом, не монтаж, а «іменини серця».

При неякісному монтажі у замовника складеться думка про неякісний профіль або брак конструкції, хоча ні профіль, ні виробник не винні.

В результаті, зіпсовані нерви замовника, абияк встановлені вікна, які наступного дня починають «затирати», з-під піни протягає. І дуже велика ймовірність скарги в офіс, а якщо не допоможе, то в «Товариство по захисту прав споживача» або в суд.

Варіант 2. Монтажна бригада, як близнюки-брати, в однаково брендованому спецодязі. Акуратний демонтаж, монтажники не просять то переноску, то драбину, установка вікон за діючими стандартами. Вікна поставили, підвели замовника до кожного вікна, разом перевірили всі режими відмикань, додатково розповіли про «наворотах» замовленої фурнітури, порекомендували не затягувати зі зняттям захисної плівки, підписали «Акт виконаних робіт» і розпрощалися задоволені один одним.

І саме в другому випадку у вашій компанії в особі замовника гарантовано з'явився «торговий агент». Він усім своїм друзям, знайомим і сусідам розповість про те, як йому пощастило, що замовив вікна саме у вас, і він готовий з ними поділитися тією дисконтною карткою, яку отримав в офісі віконної компанії.

Ну а в першому випадку, у вас залишиться в активі тільки одинична угода. І не факт, що вона в підсумку матиме фінансовий дохід. Адже заспокоїти замовника вийде тільки тоді, коли ви усунете проблему першого монтажу, а це - повторний приїзд, перевстановлення конструкцій і т.д. і т.п. І навіть якщо все закінчиться нормально, то все одно рекомендацій позитивного характеру від цього замовника не чекайте.

Хороший сервіс на всіх етапах взаємодії з клієнтами - основа для «рекомендаційного маркетингу».

І що, а вірніше, хто впливає на повторні замовлення, завдяки кому працює «сарафанне радіо», ким розкручується «рекомендаційний маркетинг»? Відповідь дуже проста: наш «Коля», «Петрович», «дядя Вася» - монтажник! Саме цей співробітник віконної компанії говорить нашому клієнту «До побачення» від імені всієї нашої компанії. І те, як він це скаже, тобто як добре і якісно виконає свою роботу з демонтажу та монтажу віконних конструкцій, саме від цього і залежить, чи буде у нас повторний клієнт (який обходиться компанії набагато дешевше, ніж залучення нового).

Шановні керівники, цінуйте працю монтажника, піклуйтеся про нього, вчіть його і тільки тоді ви можете бути абсолютно впевнені в тому, що у вашої компанії будуть хороші рекомендації і повторні замовлення.

А ви, товариші монтажники, повинні розуміти, що благополуччя компанії залежить не тільки від менеджера з продажу, а й від вас, як від передостанньої ланки в довгому ланцюжку «Віконна компанія - задоволений клієнт».

Автор: Кесслер Олег Ігорович 
Власник Віконний консалтинг

джерело: http://okna.ua/library/art-kto_samyj_glavnyj_v_rekomendatelnom